ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Fikret İlkiz
Sayfa 36
Radyo ve TVlere Yasak (II)
Halka haber vermek ve terör eyleminin tüm boyutları ile yansıtılmaya çalışılması dehşet ve panik havası yaratmak veya yaygınlaştırmak değildir. Eleştirilere, Yayın durdurmayla yanıt vermek demokratik toplum düzeninde orantılılık ilkesine aykırıdır.
10 Aralık 2003
Radyo ve TVlere Yasak
Olsa olsa, yayınların kontrol altına alınmasını Devlet Bakanlığı istiyor demektir. Ama açıkça söylemek yerine DGM kararına dayanıyor... Olmamış, olmuyor. Bu zihniyet, bu karar, demokratik hukuk devletinin hukukuna uymuyor.
1 Aralık 2003
Yayın Yasakları Yasaklanmalıdır
Asıl önemli olan hukuka uygun davranmaktır. Herkesin lanetlediği terörün önlenebilmesi için halkın bilinçlenmesi ve aydınlatılması gerekir. Artık terörü önlemenin yolları çoğaltılmalıdır. Terörü önlemek bilgiyle olur.
20 Kasım 2003
Uyum Yasaları ve Medya (III)
RTÜK Kanununun çeşitli maddeleri değiştirildi, kanuna geçici bir 10. madde eklendi. Buna göre; vatandaşların geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde yayın imkânı, hem kamu, hem özel radyo ve televizyonlar vasıtasıyla yapılması öngörüldü.
17 Kasım 2003
Uyum Yasaları ve Medya (II )
İkinci Uyum paketiyle Basın Kanunu Ek Madde 1in, birinci ve ikinci fıkraları değiştirilmiş ve tek bir fıkra olarak yeniden düzenlenmiştir. Üçüncü fıkra yürürlükten kaldırılmıştır.
10 Kasım 2003
Uyum Yasaları ve Medya (I )
Anayasanın 13 ve 14. maddelerinde yer alan, sürekli eleştirilen ve tüm haklar ve özgürlükleri sınırlandıran genel sınırlama kaldırılmış, her özgürlük, kendi özel maddesinde yer alan sınırlama sebebine dayalı olarak sınırlanabilir ilkesi getirilmiştir.
3 Kasım 2003
Muhtaç Olduğun Kudret...
Milletin müşterek sesi gazeteciler bu ahval ve şerait içinde dahi vazifelerinin meslek ahlakını korumak ve mesleğin onurunu kurtarmak olduğunu bilmektedir.
27 Ekim 2003
İnternette İletişim Özgürlüğü
Servis sağlayıcıların ulusal hukuk uyarınca yükümlülüklerini tanımlanırken, her şeyden önce kullanıcıların bilgiye ulaşmadaki benzer hakları kadar, bilgiyi ulaşılabilir hale getirenlerin ifade özgürlüğüne de saygı göstermek için yeterli özen gösterilmeli.
20 Ekim 2003
Siyasi Cinsel Ahlak
Bilim ve sanat eseri midir yoksa ebedi değeri var mıdır? Halkın ar ve haya duyguları incinmiş sayılır mı? Bu soruların yanıtını Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu vermeye kalkar ve adına da bilirkişi raporu denirse...
13 Ekim 2003
Medyada Tekelleşme
Medyanın Pazar yerine dönüşmesini sağlayan tekelleşmenin önlenmesi için basın özel güçlere karşı da korunmalıdır. Yani medyanın bir kaç kişinin veya grubun elinde toplanmasına karşı çıkılmalıdır.
6 Ekim 2003
159da Son Durum
1926dan bu yana 7 kez değiştirilen 159. maddede uyum yasaları ile yapılan değişiklikler nedir ve acaba verilecek cezalar ne olmuştur? Maddeye yapılan son değişiklikle, eleştiri maksadıyla açıklanan her türlü düşünce artık ceza gerektirmeyecektir.
29 Eylül 2003
Yolsuzluk ve Greco
Sözleşmenin 4 Kasım 1999 tarihinde hazırlanmasıyla ilk adım atılmıştı. Şimdi sıra GRECOnun etkin çalışmasında...Türkiyeye olan zararları giderilememiş yolsuzluklarımızla mücadele, bundan sonra nasıl bir yol alacaktır acaba?
22 Eylül 2003
Güzel ve Olumlu
Yargı reformu demokratikleşme sürecinin temelini oluşturmaktadır diyorlar. Ama önce yargıyla kavga ediyorlar...Hukuki ve bilimsel görüşlerden alınıyorlar. Suretlerini aynada görmeyenlerin görüşleriyle ve yargıyla kavga ederek yargı reformu yapılamaz.
15 Eylül 2003
Hukuk ve Guguk
Yargı, MEB işleminin hukuk karşısında böyle bir akılla izah edilemeyeceğine karar verdi. Yoksul çocukların ahı tutar diyerek yargı kararlarına, hukuk devleti ilkeleri ve demokrasiye karşı çıkacağınıza Danıştay yanıtını aklınızda tutmalısınız.
8 Eylül 2003
Uygulama Uyumsuzluğu
Başbakan, KESK eylemi için antidemoratiktir dedi. Numaralı yasalarla çözüm üretmek veya uyum yasalarıyla demokrat olmaya çalışmak yerine değişmeyen zihniyetlerin değişimini de benimsemek gerekiyor.
1 Eylül 2003
Yeniden İfade Özgürlüğü
Söyledikleriyle yaptıkları arasında sürekli çelişkiler yaratan tutum ve davranışlar, çeşitli ilkeler bakımından, geçmiş çeşitli hükümet edenlerde de sık sık görüldü. Yaşadığımız geçmiş paradokslar bu kez geleceğimiz için önümüze konuluyor. Güvenmiyorum.
28 Temmuz 2003
TMK 8 Kaldırıldı
12 yıl 3 ay 7 gün yürürlükte kalarak uygulanan ve Türkiyenin demokratikleşmesi yolunda çok sorun yaratan Terörle Mücadele Yasasının 8. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
21 Temmuz 2003
Yeniden TMK 8
Eğer iki veya daha fazla kimsenin yukarıda açıklanan terör suçunu işlemek amacıyla birleşmesi halinde bu Terörle Mücadele Yasasında yazılı olan terör örgütü meydana gelmiş sayılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanının bu madde konusunda itirazı yoktur.
14 Temmuz 2003
AİHM ve Refah Kararı VII - Son
Acaba bu davada Refahın kapatılması zorlayıcı bir sosyal gereksinim sonucunda mı gerçekleşmiştir? Karar sadece Türkiye için değil, AİHSne taraf olan bütün ülkelerin siyasal partileri için son derece önemlidir.
7 Temmuz 2003
AİHM ve Refah Kararı ( V )
Türk Anayasa Mahkemesinin RPnin bu fiil ve konuşmalardan sorumlu olan kişileri partiden ihraç etme kararını kapatılma kararından kaçınmak için aldığı ve kararın 11. Madde uyarınca olması gerektiği gibi özgürce alınmadığı yönündeki sonucuna katılıyor.
23 Haziran 2003
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
AİHM ve Refah Kararı (IV)
AİHM; Refah Partisi Genel Başkanı ve bu konumu gereği seçilmiş Başbakan olarak Erbakanın açıklama ve eylemlerinin tartışılmaz bir biçimde RPye isnat edilebileceğini kabul etmiştir. Tekdal ve Kazan için de aynı durumun söz konusu olduğu kabul edilmiştir.
16 Haziran 2003
AİHM ve Refah Kararı (III)
Mahkeme, bir siyasi partinin, bir yasada değişiklik yapmayı iki koşulla önerebileceğini düşünüyor: Birincisi bu amaçla kullanılan araçlar yasal ve demokratik olmalıdır. İkincisi önerilen değişikliğin kendisi temel demokratik ilkelerle uyuşmalıdır.
9 Haziran 2003
AİHM ve Refah Kararı (II)
AİHM Büyük Dairesi, RP ve Diğerleri-Türkiye Davasında, siyasi partilerin demokratik rejimlerdeki önemine; düşüncenin korunması ve açıklanması özgürlüğünün, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün önemli bir ögesi olduğuna; demokrasi-din ilişkisine değindi.
3 Haziran 2003
AİHM ve Refah Kararı (I)
AİHM Büyük Dairesi, RPnin şeriata dayalı bir düzen kurma isteğinin, yöneticilerinin cihat ve şiddet çağrıları ile çok taraflı hukuk sistemi önerilerinin AİHSne aykırı olduğunu kabul ettiğinde, RPye müdahalenin kanunla öngörüldüğü de kabul edildi.
26 Mayıs 2003
TCK Tasarısı ve 30. Madde
TCK Tasarısının 453. maddesi, yargı kararlarının yayın yoluyla etkilenmesinin önlenmesi için yeni düzenlemeler getiriyor. Tasarı ile Basın Yasasının 30. maddesindeki düzenleme arasındaki benzerlikler ve farklılıklarlar tartışma yaratacak nitelikte...
20 Mayıs 2003
Gazetecinin İş Yasası
Gazeteciler, İş Güvencesi gibi kısmen iyi bir yasayla aldıkları haklarını yitiriyorlar. Gazeteciler olup bitenleri okura aktarmıyor. Gazeteciler, kendi haklarının ne zaman verilip ne zaman alındığından da habersiz, haber yazmaya devam ediyorlar.
12 Mayıs 2003
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Gazetecinin Sırrı
11 Ocak 2003ten bu yana, Türkiyedeki gazetecilerin, süreli yayın sahiplerinin ve sorumlu müdürlerin, haber kaynaklarının kimliğini açıklamama hakkı vardır. Basın Yasası ile güvence altına alınan bu hakka bir AİHM kararı kaynaklık eder...
5 Mayıs 2003
3. İstatistik Kongresi, Medya ve İstatistik
Medyada İstatistik Kullanımı panelinde gazetecilerle istatistikçiler biraraya geldi. İki komşu mahallenin birbirinden haberi yok. Gazeteciler istatistikten ne kadar yararlanıyor? İstatistikler haberlerde nasıl kullanılıyor? Medya, etik tartışmaları...
28 Nisan 2003
AB Toplantısı
Ortaya çok yararlı bir başvuru kaynağı bilimsel eser çıkacak. Daha da önemlisi tüm bu aday ülkelerin adaylıkları sona erdiği ve müzakerelerin başladığı tarihle eş zamanlı olarak Türkiye Barolar Birliği sayesinde bu ülkelerle müzakerelerimizi yapabildik.
22 Nisan 2003
Hukukçuların AB Toplantısı Başladı
Türkiye Barolar Birliğinin hazırladığı ve üç gün sürecek Siyasal Yapı ve İnsan Hakları Avrupa Birliği toplantısı başladı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok, Türkiyesiz Avrupa zincirinin tamamlanmayacağını belirterek, Avrupa yürüyüşü sürecek dedi.
16 Nisan 2003
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Kuruldu
Onlar bilmelidir ki; kim olursa olsunlar artık hukuki ihlallerin tümünde uluslararası bir mahkeme önünde hesap verecekler... Devlet başkanından, generaline veya en alt düzeydeki askerine kadar hepsi bir gün sanık olabileceklerini hesaba katmak zorunda...
14 Nisan 2003
UCM ve Barolar
Haksız savaşlarda öldürülmüş insanların gücü ile oluşturulan Uluslararası Ceza Mahkemesi görevine başladı. İlk dava Irak Dosyası olmalı. Suçun failleri belli. Hukuki güvence ve bu güvenliğin hukukunu yaratacak gücümüzün olduğuna inanmak gerekiyor.
7 Nisan 2003
1
...
34
35
36
37
38