ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 64
"Araştırma Denilince"
Siyasal alanda seçmen eğilimlerini belirleyen araştırmalar yapan, değişik toplumsal kesimlerle araştırma projeleri gerçekleştiren Tüzün’ün kitabında, bu çalışmaların önemli ve özellikli yanlarını anlatan özet bilgiler bulacaksınız.
25 Eylül 2021
Arif Şentek
Sansüre karşı bir direniş: Susma Plaftormu
Susma Platformu, ifade özgürlüğü ihlallerinin bir çeşidi olan sansür ve otosansür üzerine spesifik olarak çalışma fikri sonucu ortaya çıktı. Susma Platformu’nu, platformun çalışmalarını ve sansür uygulamalarını Sumru Tamer ve Sonay Ban ile konuştuk.
25 Eylül 2021
Ayçe İdil Ağca
HEMŞİN ÇORABI NASIL ÖRÜLÜR?
Kaybolmaya yüz tutan kadim kültür: Hemşin çorapları
“Bu çorabı örebilen son kuşak olabilirim” diyerek sözlerine başlıyor Tülay ve ekliyor: “Bizden sonraki nesiller bunları merak etmek yerine sosyal medyayı merak ediyor. Bir gelenek unutulmak üzere…”
25 Eylül 2021
Evrim Kepenek
Musiki, hâldan anlayanadır
Musiki ile kültürle sanatla bu iş çok güzel kotarılıyor. Peki, siyasetin dili niye bu kadar tekçi, niye bu kadar sert ki!
25 Eylül 2021
Şeyhmus Diken
"En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız"
İyi insanlar henüz tükenmemişti. Bazen bir hastane köşesinde, bazen başka bir yerde karşımıza çıkıyorlardı.
18 Eylül 2021
Seyhan Kartal
Okula başlamak: Yanlış sorulara doğru cevaplar
Çocukların okula başlama yaşından, sınıfsal sorunlara pek çok tartışma sürüp gidiyor. Bakalım...
18 Eylül 2021
Mine Göl-Güven
Merkel dönemi kapanırken: Türkiye ile ilişkiler
Türkiye’nin Almanya ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri Angela Merkel’in 16 yıllık şansölyeliği boyunca hangi yollardan geçip ne badireler atlattı? Ya da atlatabildi mi? Almanya Federal Meclis seçimleri öncesi sizler için araştırdık...
18 Eylül 2021
Selay Dalaklı
40+ Lubunyalar: Yok sayılanlar
Henüz genç LGBTİ+ bireylerin büyük mücadeleler verdiği bir dönemde 40 yaş üstü lubunyalar için hayat daha da zor. Özge Gökpınar ile yaş almış lubunyaları konuştuk.
18 Eylül 2021
Meltem Demir
Üç kere azınlık
Müzik tarihinde kabul gördüğü şekilde Fanny, sadece kadınlardan müteşekkil rock grupları arasında piyasanın muvaffak olmuş ilk grubuydu.
18 Eylül 2021
Murat Türker
SENARİSTLERDEN TOPLUMSAL CİNSİYET RAPORU
Zehra Çelenk: Taşları yerinden oynatmak mümkün
Yazar-senarist Zehra Çelenk, “Raporumuz, senaristler arasındaki ‘cinsiyet ayrımcılığını’ doğruluyor” diyor ve değişime olan inancı güçlendiriyor: “8-9 senede bile çok şey değişti aslında ve bunu da büyük oranda kadın ve LGBTİ hareketlerine borçluyuz."
18 Eylül 2021
Evrim Kepenek
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
"Genç olan her zaman devrimcidir"
Cumhuriyet tarihinin ilk zaferinin salgınlara karşı olduğunu söyleyen Sunay Akın ile pandemi günlerini, Z kuşağını, Oyuncak Müzesi'ni, yeni projesi "Sanatla Oyun Müzesini" ve daha pek çok şeyi konuştuk.
18 Eylül 2021
Atahan Ünal
Theodorakis hemşerimiz olur
Mektuba siyasal bir vasiyet de denilebilir. Belki kimileri siyasal "günah çıkarma" diye de niteleyebilir.
18 Eylül 2021
Arif Şentek
Lal Laleş'in Türkçe'si
Ve Lal Laleş adını "Nora İstanbul Bir Hiçtir"* koyduğu Türkçe şiir kitabıyla Türkçe'nin okurlarının görünür dünyasında yerini aldı. Kitap hemen Nisan 2021 başında çıkmasına rağmen hayli gürültüsü de koptu. Hakkaniyetli bir sahiplenmeyle tabii ki.
18 Eylül 2021
Şeyhmus Diken
EYLEM GÜLTER ANLATIYOR
Ters kelepçeli dansçı: Yırtılan elbisemle dans ettim
"Dans Sokakta" projesiyle dansı İstanbul sokaklarına taşıyan Eylem Gülter, "Elbirliğiyle her şeyi çözebiliriz. Birlikte ağlamayı, birlikte yas tutmayı, birlikte gülmeyi, kutlamayı hatırlamamız gerek" diyor.
18 Eylül 2021
Nilüfer Perihan Kurtoğlu
İstanbul ve yolculuk
Paradoksal olan, bütün bu sıkıntılara rağmen, memleketin yolunu tutmamak, mümkün değildi. Orada yaşayan ve uzun zamandır görüşmediğim bir ailem vardı...
18 Eylül 2021
Heidi Korkmaz
Yapayalnız kalacaksın gecenin ortasında
“Yapayalnız kalacaksın gecenin ortasında” demiş şair. Zorbalığa, haksızlığa karşı duruşunda kimi zaman yalnız kalsa da gecenin ortasında, o, başını hep dik tutmuş ve insanlığın ufkundan ayırmamıştır gözlerini.
11 Eylül 2021
Hüseyin Şengül
17 Mayıs Derneği 2 yaşında
17 Mayıs Derneğinden Anjelik Kelavgil, derneğin kuruluş amaçlarını ve çalışmalarını anlattı, 13 Eylül'deki buluşmaya çağırdı.
11 Eylül 2021
Meltem Demir
YAZARIN NOTU
Bu öyküdeki kişi ve kurumlar ne yazık ki gerçektir!
Kitabın birleştirici teması ise her bir öykünün utancı, kabalığı, dışlanmışlığı, erilliği açığa çıkarıyor olmasına bağlı. Ancak bu utancın gerçek sahipleri toplumu her defasında farklı ya da aynı şekilde istismar etmeye devam ediyor.
11 Eylül 2021
Deniz Mahabad
Zoraki (?) Lohusa
Çağımızda geleneksel aile düzeni çatırdamaya devam ederken ille de evlat sahibi olmak isteyenlerin kendilerinden feragat etmeleri gittikçe zorlaşıyor.
11 Eylül 2021
Murat Türker
Muz kabuğu ve hayal kırıklığı
Kaygan bir zeminde ilerlediğinizin farkındasınızdır; ancak ne zaman tökezleyeceğiniz ve zeminin altınızdan kayacağı belli değildir. Bu yüzden yanınızda biri veya birileri olsun istersiniz. Bu sayede sizi destekleyip ayağa kaldıracaklarının güveniyle yola devam edersiniz.
11 Eylül 2021
Tuğçe Yılmaz
EŞYALARIN BELLEĞİ - 5
Maske
Antik çağlardan beri kullanılan maske, korunma, kılık değiştirme ya da kimliğini gizleme, performans veya eğlence için giyilen bir nesne.
11 Eylül 2021
Hicran Cengiz
ALMANYA’DA BİR DÖNEM KAPANIRKEN
Bir siyasetçinin portresi: Angela Merkel
Almanya Federal Meclis seçimleri öncesinde dünyanın en güçlü kadınlarından Angela Merkel'in Doğu Almanya'da kuantum kimyagerliğinden Almanya Federal Cumhuriyeti’nde şansölyeliğe uzanan hayatından öne çıkanları sizler için derledik...
11 Eylül 2021
Selay Dalaklı
Anılarda 12 Eylül...
2021, 12 Eylül’ünde belleğimin derinliklerine gizlenen anım su yüzüne çıktı. Leyla’lar oldukça, dostluk, kardeşlik ve barış kazanacak.
11 Eylül 2021
Sevim Korkmaz Dinç
“Bir Avazda” doğuranlar anlatıyor: Özel, keyifli, acı, tatlı
Rita Ender, 26 kadınla “hamilelik” süreçlerine yaptığı söyleşileri “Bir Avazda” kitabıyla okurla paylaştı. Kitap, hamileliğin “acı-tatlı” yanlarını gösteriyor
11 Eylül 2021
Evrim Kepenek
Bugün yarının dünü...
Vakit bizim. Tin bizim. Ten bizim. Göz bizim ölene dek...
11 Eylül 2021
Heidi Korkmaz
Maria Suphi bize neyi anlatıyor?
Maria Suphi'nin romanı elbette ki tek başına Maria'yı anlatmıyor. Dönemin ünlüler resmigeçidi gibi! Mustafa Kemal, Kâzım Karabekir, Sultan Galiyev, Ethem Nejad, Enver Paşa, valiler, kaymakamlar, kumandanlar...
11 Eylül 2021
Şeyhmus Diken
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Afganistan 1979: Bir telefon görüşmesi ve bazı notlar
Afganistan’ın yakın tarihi ve bugünü üzerine çok şey söylenebilir, anlatılabilir. Bu yapılıyor da. Biz, Kosigin ile Terakki konuşmasında dile getirilen somut gerçekleri ve ülkede bugün varılan noktayı dikkate alarak, pek de iddialı olmayan kısa bazı değerlendirmeler yapalım.
11 Eylül 2021
Arif Şentek
"Çık kapıya bağır, dışarıdaki herkese söyle, aşı olsunlar"
"Nefes alamıyor yoğun bakımda yatan hastalar, gözleriyle bile çığlık atıyorlar" desem geçirebilir miyim o duyguyu...Nefes alamayan bir insanın yüzündeki acıyı anlatmış olur muyum?
4 Eylül 2021
Ruken Tuncel
Koruganlar götürsün sizi!
Halkın korku algısını her an yüksek tutarak dikkatini güvenlik önlemlerinden başka herhangi bir unsura yöneltmesine izin vermeyen rejim, mütemadiyen koruganlar inşa ediyordu…
4 Eylül 2021
Murat Türker
Ormanlar, Tahtacılar ve yanan yaşamlar
"Büyüklerimiz semah döner, bizler oyun oynardık" diyen Fatma, ormanın güzel olduğunu, özgürlük olduğunu söylüyor. "Bir ağacı kesebilir misin? Kesemezsin! Biz orman işletmesinin bize gösterdiği yaşlı işaretli ağaçları keserdik."
4 Eylül 2021
Hüseyin Şengül
ÂŞIK YEKSANİ:
"Âşıklık geleneğinde sistem yanlılığı yoktur"
"Her insanın kendi dağarcığında, duygu dünyasında şiir yazma arzusu vardır. Benim şiir yazma arzum ise lise döneminden sonra başladı" diyor Âşık Yeksani. "Âşıklık geleneğinde sistem yanlılığı yoktur. Bana göre âşıklar tümden sisteme ve sömürüye karşıdır. Halkın ortak taleplerini dillendirirler."
4 Eylül 2021
Kıvılcım Yılmaz
Büyükada Rum Yetimhanesi ve Adalar’ın sivil toplumu
Bu süreç yaygın bir sahiplenmeyi beraberinde getirecek, gerek işlevlendirme ve gerekse kaynak üretme konusunda düşünemeyeceğimiz kadar büyük fırsatlar önümüze serilecek ve inanıyoruz ki Rum Yetimhanesi yaşayacak.
4 Eylül 2021
Halim Bulutoğlu
1
...
62
63
64
65
66
...
73