ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 52
Şarkın Yıldızları’na kuşakdaş olmak
Çok özenli arşivlik bir prestij kitabı olmuş “Şarkın Yıldızları”. Beş yıl yoğun olarak üzerinde çalışılmış bir emeğin kitabı.
18 Haziran 2022
Şeyhmus Diken
İstanbul Adaları’nda Adalı Kimliği
Adalarda, bilinen iki bin yıllık bir tarihinde, değişen çağlara, istilalara, yağmalara, farklı imparatorlukların egemenliklerine rağmen, kendini bir biçimde koruyabilmiş olan topluluk yapısı, 19. yüzyılla birlikte İstanbul'a ilk buharlı gemilerin gelmesi ve 19. yüzyıl ortalarından itibaren de Adalar’a tarifeli seferlerin yapılmaya başlanmasıyla bozulmaya başlıyor.
18 Haziran 2022
Mahir Ergun
Hapishaneden karikatürler: Ahmet Bilge çiziyor
27 yıldır hapishanede olan Ahmet Bilge, gündeme ilişkin çizdiği karikatürleri bianet ile paylaşmaya devam ediyor. İşte son çizgileri...
18 Haziran 2022
Ahmet Bilge
ATÖLYE BİA'DAN FOTORÖPORTAJ -3
Tarihe ‘tatlı’ bir yolculuk: İnci Pastanesi
O dönemde İstiklal Caddesi’nde pek çok pastane vardır, Zigoridis’in bir yenilik yapması, farklı bir lezzet yaratması gerekir. Çeşitli denemelerden sonra içini kremayla doldurduğu hamur toplarının üstüne çikolata sosu dökerek ihtişamlı bir tepe haline getirdiği tatlıyı geliştirir. İsmine “profiterol” der...
18 Haziran 2022
Didem Çam,Bahar Karayel
20 HAZİRAN DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ
Yeni göç dalgaları karşısında insan ticareti suçu
Ukrayna savaşından kaçan 7 milyon mültecinin yüzde 90’ını kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Bu durum, Avrupa’da insan ticareti suçu açısından ciddi kaygılar oluşturdu. Dünya Mülteciler Günü yaklaşırken bu konuda hükümetler ve sivil toplum kuruluşları neler yapabilir?
18 Haziran 2022
Hamza Aktan
Mülteci kadınlar KADAV atölyelerinde: "Gücünü gör"
2010 yılı çalışma programına, savaş nedeniyle göç etmek zorunda kalan Suriyeli kadınlar başta olmak üzere tüm uluslardan kadınlar ve LGBTİ+ları alan KADAV, mülteci kadınlara yönelik birçok güçlendirme, dayanışma ve güçlendirme atölyeleri kurdu.
18 Haziran 2022
Öznur Kaya
HAKİM BEY'İN T.A.Z’I
"Burası değilse neresi? Şimdi değilse ne zaman?"
Peter Lamborn Wilson'ın (bilinen adıyla Hakim Bey) Türkçeye "Geçici Otonom Bölgeler" olarak çevrilen "TAZ" kitabı üzerine çevirmenlerinden İnan Mayıs Aru ile konuştuk. Aru, Türkiye'de tanık olunan en büyük kitlesel T.A.Z'lardan birinin Gezi Direnişi olduğunu söylüyor.
11 Haziran 2022
Atlas Arslan
GÜLHANE’DEN GEZİ’YE… YILDIZ’DAN BEŞTEPE’YE…
Kavramsızlığa bir ilgi
Devekuşu misali kafamız hala kumda. Kafalarımız çorba, aklımız ya rehin ya tutsak ya da akıl tutulmasından muzdarip.
11 Haziran 2022
Metin V. Bayrak
Bürokrasinin rengi ve Kılıçdaroğlu’nun çıkısı
Bu stratejinin başarı şansı da CHP’nin tıpkı diğer ülkelerde sosyal demokrat partilerin yasadığı deneyime benzer bir şekilde kendini bir kitle partisi olarak yeniden kurması ve topluma alternatif bir siyasi proje sunmasına bağlı.
11 Haziran 2022
M.Enes Kaya
Karun kadar olmak
Hatay Eğitim Sen’in konuğuyduk Dilek Gül ve Ecevit Kılıç arkadaşlarımla, önce Ahmed Arif belgeselini izletecek / izleyecek ardından da konuşacaktık usta şair üzerine.
11 Haziran 2022
Şeyhmus Diken
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ALTI ÜSTÜ İSTANBUL
Yılmaz: Gezi’deki o ağaç, bütün ağaçları temsil ediyordu
İki ayrı dünya, iki ayrı gerçeklik, iki ayrı şehir… Düşle gerçeğin birbirine geçtiği, birbirini tamamladığı bir hezeyan, bir çağrı, bir var olma isteği olan roman.
11 Haziran 2022
Hüseyin Bul
EV İŞÇİSİ KADINLA YEMEK PAYLAŞMAK
Horgörü öğünü
“Ayın on dördü gibi parlayan” müstakbel prensesi türlü hile ve büyüyle kuşa ya da ceylana çevirdikleri yetmez gibi bir de kalbini söküp yemek derdindedirler.
11 Haziran 2022
Mehmet Mutlu
GÖÇ HİKAYELERİ
“Döndüğünde hiçbir şey aynı kalmıyor”
Ertanch Hidayettin,18 yaşında eğitim için gittiği Londra’yı, çalışma hayatını, ailesi ile olan hayatını anlatıyor. Hidayettin, “Çoluğun çocuğun torunların olunca dönmek çok zor” diyor.
11 Haziran 2022
Rafşan Yağmur Çelik
Tazminat soykırımı telafi eder mi?
“Savaşta en çok kimler mağdur oldu?” sorusuna halkın verdiği cevaplardan oluşturulan listede soykırıma uğramışlar sıralamanın alt kademelerinde kalmıştı…
11 Haziran 2022
Murat Türker
Keskin bir hayat: Hem süslü hem radikal
Bu kitap bir dönem tanıklığı olarak geleceğin sözlü tarih çalışmalarına yazılı bir kaynak niteliğinde. Ve Eren Keskin’in şahsında, onurlu yaşamının ve mücadelesinin tanığıyız.
11 Haziran 2022
Hüseyin Şengül
İstanbul'la oynuyorum
Yaşamının çok büyük bölümünü Ankara'da sürdüren, seyahat ve uzun süreli teftiş görevleri ve özel seyahatleri dışında İstanbul'da bulunmayan sevgili Ali Erkan'ın İstanbul'a dair dizelerinde hayata dair ne çok şey biriktirdiğini görüyor, hissediyoruz.
11 Haziran 2022
Şadiye Dönümcü
Güvenmek devrimci bir eylemdir
Dermanım yok demeyin, umudum yok demeyin. Gördüğüm ve unutamadığım nefis bir duvar yazısında yazdığı gibi, “Dağılmayın ulan, çok yalnızız”…
11 Haziran 2022
Aygün Atilla
Diyarbakır’da bir “Kadın Çarşısı”: Hem üretiyorlar hem satıyorlar
Gülistan Aşkın ve Medya Aşkın isimli iki kız kardeş Diyarbakır’da bir “Kadın Çarşısı” açtı. Amaçları, üretim yapan kadınların hem maddi kaynak sağlayacağı hem de güç birliği içinde olacağı bir alan oluşturmak.
10 Haziran 2022
Fatma Temel
MİDYE TEMİZLEME İŞÇİLİĞİ
Dokuz yılını midyeye verdi ama hiç midye yemedi
Şırnak’tan 1993’de Manisa’ya, altı sene sonra da İstanbul’a göç eden Meryem K., dokuz yıldır midye temizleme işi yapıyor. Evde yalnızca kendisinin çalıştığını söyleyen Meryem K., "İmkanım olsaydı bir gün bile midye işini yapmaz, merdiven temizlemez memleketim Şırnak’a dönerdim" diyor.
10 Haziran 2022
Norşin Öncel
Kum midyesi peşindeki kadınlar
İspanya’nın Galiçya bölgesinde geleneksel toplayıcılık anaerkil kodlara uygun şekilde devam ediyor, ya bizim adada benim başıma gelenlere ne demeli?
4 Haziran 2022
Murat Türker
Görsel anlatılarla bilinmeyene doğru yolculuk
SALT'taki sergide postmodern anlamdaki dönüşümün yanı sıra Doğu ve Batı'nın sentezini simgeleyen mekânlar üzerinden tarihsel ve kültürel değerler sorgulanıyor.
4 Haziran 2022
Melin Durmaz
Nemrud’dan Nemrut’a Bitlis
Malum, biz yazar taifesinin turiginde çokça söyleyecekleri var olur hep. Ama süreli vakitler konuşmayı sınırlar. Bu sebeple mevzuyu Bitlis'in kadim hemşehrisi William Saroyan'a bağladım.
4 Haziran 2022
Şeyhmus Diken
GÖÇ HİKAYELERİ
"İnsan, kalbi genişledikçe tırnağının kırılmasını dert etmiyor"
Kezban Alan, 26 yıllık bir avukat. 2.5 yıldır, Londra'da eşi ve 5.5 yaşında kızıyla beraber yaşıyorlar. Kendileri ve kızları Tomris'in daha rahat, huzurlu bir ortamda büyümesini istedikleri için gelmişler Londra'ya...
4 Haziran 2022
Rafşan Yağmur Çelik
Türkiye’de “öteki” olmak
Savaş ve öldürülme korkusuyla yerinden göç etmek zorunda bırakılan bir grubun "misafir" olarak tanımlanması politik bir argümandır.
4 Haziran 2022
Cevdet Acu
Aşk, mücadele ve nezaket ustası: M. Halim Spatar
Halim Abi bir süredir bizim evde. Sabah onunla kalkıyorum, akşam onunla yatıyorum.
4 Haziran 2022
Asuman Bayrak
TALİBAN PEÇEYİ ZORUNLU KILDI
"Afganistanlı kadınları ve kız çocuklarını unutmayın"
Afganistanlı kadın hakları aktivisti Maryam Haşimi: “Neden evde oturalım? Bizim hayallerimiz var, bizim geleceğimiz var. Ama Taliban sadece evde kalın diyor. Evde ye, iç ve uyu. Ama hayat yemek ve içmekten ibaret değil ki."
4 Haziran 2022
Nazan Özcan
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
JOHNNY DEPP - AMBER HEARD DAVASI
Hollywood’un #MeToo’dan intikamı
Hollywood starları; Harvey Weinstein, Woody Allen ve Roman Polanski davalarında söyleyemediklerini Johnny Depp-Amber Heard davasında söylediler: “Yeter bu kadar feminizm.”
4 Haziran 2022
Tuğçe Yılmaz
Dikkat Lenin çıkabilir!
Eski Sovyet ülkelerinde Lenin heykelleri yok edilirken Vietnam’dan ABD’ye Antarktika’dan Hindistan’a dünyanın birçok noktasında Lenin hâlâ bize selam veriyor.
4 Haziran 2022
Yağmur Karagöz
Yüzleşmeye çağıran kitap: “Nefret Söylemi ve Linç”
"Toplumsal Barışın Açmazı: Nefret Söylemi ve Linç" kitabının yazarı Çağlar Karakış, "Kemal Kılıçdaroğlu'na saldıran, ölümüne sebep olabileceği ortak kanaat olan kişi ödül gibi ceza alıyor. İbrahim Çay kararı yeni AYM’de bozuldu. Çay Yargıtay dâhil olmak üzere neredeyse dayak yemesinden sorumlu tutuldu" diyor.
4 Haziran 2022
Evrim Kepenek
1911 yazında Lenin ne yapıyordu?
En ufak bir demokratik alana yaşam hakkı tanımayan bir baskı rejimi, durağan bir kent hayatı, kültürel gerilik ve dinî taassup altında kuşatılmış bir grup Rusyalı, Ukraynalı ve Polonyalı devrimci genç, akıl almaz bir macerayı göze alıp Fransa’da partilerinin en ileri unsurlarıyla bir araya geldi, devrimci bir programa kazanıldı. Birbirlerine kenetlendi.
28 Mayıs 2022
Burak Tanyılmaz
GÖÇ HİKAYELERİ
Londra'ya göç eden Berna Mert: Hayatım değişti
İki senedir Türkiye’ye gitmeyen, Berna'nın yolculuğu üniversite eğitiminin bitmesinden sonra AUpair olarak İngiltere'ye gelmesi ile başlıyor.
28 Mayıs 2022
Rafşan Yağmur Çelik
MAYISLAR VE HÜSRANDAN SIYRILMA ARZUSU
Mayıslar, Devrimciler, ölümler, yaslar...
Başka deyişle, ölümü saklama, ölümsüzlükten oluşan boşlukta bir gerçeklik kurma, özne olma arzusudur. Hülasa, ölen devrimciler, bu yüzden ölümsüzdür, devrimcilikleri bu yüzden zamansızdır.
28 Mayıs 2022
Onur Gülbudak
1
...
50
51
52
53
54
...
61
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver