Ukraynaya Gaz Kesintisi Endişelendirdi
Şirketin bir sözcüsü, günlük 360 milyon metreküp gazın, Ukrayna üzerinden Avrupa ülkelerine aktarmaya devam edileceğini açıkladı. Rusya yetkilileri ise, Avrupa'ya ulaştırmak istedikleri gazın bir bölümünün Ukraynalı yetkililerce başka amaçlar için tutulduğunu savunuyorlar.
Bir Gazprom yetkilisi, "Verilerimize göre, Ukrayna, son 24 saatte, ihracata ayırdığımız yüz milyon metreküp gazı kendine ayırdı" dedi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Victor İuçenko ise, Rusya ile gaz krizinin Avrupa Birliği ülkelerini etkilemediğini bildirdi.
Le Monde gazetesinin İnternet sitesinde yer verilen habere göre, krizin ilk etkilerine bakılırsa, daha çok Avusturya, Slovakya, Macaristan ve Polonya gibi ülkeler etkilendi.
Avusturya Yakıt Şirketi OMV, ülkelerinin gaz tedarikinin üçte bir oranında azaldığını bildirdi. Rus gazında benzer bir azalmayı (yüzde 30) Slovakya Gaz Şirketi SPP sözcüleri de, ülkeleri için tespit etti.
Macaristan'da Rusya gazındaki azalma 1 Ocak itibarıyla yüzde 25'ler civarındaydı. Polonya, gaz aktarım sistemindeki basıncın yüzde 14'lük bir azalma gösterdiğini bildirdi.
Batı Avrupa'da etkileri bulunmuyor
Almanya'nın en büyük ithalatçı gaz şirketi EON Ruhrgas, Rusya gazını sorunsuz şekilde almaya devam ettiğini ve "çatışmanın tırmanması durumunda bile" evler ve küçük tüketiciler için kısıtlamaya gidecek bir durum bulunmadığını açıkladı.
30 Aralık'ta Avusturya, Almanya, Fransa ve İtalya ile birlikte Rusya ve Ukrayna hükümetlerine ortak bir mektup göndererek, gaz aktarım miktarlarında değişiklik yapmamalarını istemişti.
Fransa Sanayi Bakanlığı, sorun güven ve soğukkanlılıkla karşıladıklarını ve gaz stoklarının hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu bildirdi.
İngiltere'nin ulusal gaz dağıtım şirketi olan ve Belçika'dan Kuzey Denizi üzerinde gaz taşıyan şirketi Interconnector ise, bir bildiriyle, Rusya-Ukrayna krizinden kısa vadeli olarak etkilenmediklerini, ancak, "zamanla sınırlı kısıtlamaların ihtimal dışı olmadığını" açıkladı.
Avrupa Komisyonu ise, dün yaptığı açıklamada, kriz görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanamamış olmasını endişe ile karşılandığını bildirdi. Avrupa Komisyonu, özel bir uzmanlar komisyonun 4 Ocak'ta, Brüksel'de bir araya gelerek, Rusya-Ukrayna krizinin Avrupa pazarı üzerinde olası sonuçları üzerinde görüşmeler yapacağını duyurdu.
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gazı kesmesi, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da tepkisine yol açtı. Bakanlık sözcüsü Sean McCormack, "Bu tarzdan ani önlemler, enerji sektöründe güvensizliğe yol açar ve gazın siyasi baskı aracı olarak kullanılması konusunda ciddi soru işaretlerine neden olur" diye bildirdi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı ise, Moskova'nın talep ettiği gaz fiyatını ödeyebileceğini ancak bunun derhal gerçekleşemeyeceğini açıkladı.
İuçenko, pazarlık görüşmelerini sürdürmek için Rusya lideri Vladimir Putin'den Gazprom Şirketi'ni ikna etmesini istedi. (EÖ)
* Bu haberi Erol Önderoğlu derledi ve Türkçeleştirdi.