OYUN
Tetris 25 Yaşında!

Bundan 25 sene önce, Moskova'daki Sovyet Bilimler Akademisi'nin arka odalarından birinde oturan genç bir yapay zeka uzmanı ilk masaüstü bilgisayarına -bir Amerikan örneğinden kopyalanan Sovyet yapımı Elektronika 60'a kavuştu ve onun için programlar yazmaya başladı.
Sonuçta, oynayanların rüyalarına giren, bağımlılık yaratan, hatta Rusya'nın Amerikan gençliğini anlamsız bir aktiviteyle oyalamak için kurduğu bir komplo olduğu iddia edilen bir program yarattı.
Guardian'a konuşan Aleksey Pajitnov, "Çocukluğumdan beri sevdiğim tüm matematik bulmacalarını biraraya getirmeye başladım" diyor. O sırada 29 yaşında olan Pajitnov bulmacaların eğlenceli olduğunu düşünüyordu ama birkaç denemeden sonra farklı bir oyuna ulaştı. "Program karmaşık değildi. Puanlama yoktu, kademeler yoktu.Ama oynamaya başladım ve elimden bırakamadım." Tetris böyle doğdu.
Fikir basitti. Ekranın üstünden düşmeye başlayan farklı şekillerdeki bloklar oyuncu tarafından düşüş sırasında döndürülebiliyor, sağa sola kaydırılabiliyor, ancak düşüşü engellenemiyor ve dibe vardığında kalıyor, ancak bir sıra meydana getirilirse sıradaki bileşenler yok oluyor, aksi halde üst üste biriken bloklar oyuncuya düşmeye devam eden şekiller karşısında daha az manevra alanı ve zamanı bırakıyordu.
Basit ama bağımlılık yaratıcı. Çeyrek yüzyıl içinde Tetris'in tüm dünyada 70 milyon kopyası satıldı; görevlilerinin uyarılarına rağmen uçakta cep telefonunda oynamaya devam eden bir kişiye "bir video oyunu oynamak yüzünden verilen en uzun hapis cezası" da dahil çok çeşitli Guinness Rekorları kırdı ve tüm zamanların en iyi geleneksel oyunu seçildi.
Oyunun başarısının Pajitov'a bir faydası dokunmadı; oyunun hakları Sovyet devletine aitti. 1985'te bir PC versiyonu üretildi ve Doğu Avrupa'da yayılmaya başladı; oradan da Batı'ya geçti.(BJ/EÜ)
______________________________________
* Bobbie Johnson'un the Guardian'da yayınlanan makalesini kısaltarak Türkçeleştirdik.