VEBLEN SEMPOZYUMU
Mühendisler de Emekçidir

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Sabancı Üniversitesi ve Uluslararası Thorstein Veblen Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Veblen, Kapitalizm ve Akılcı Bir İktisadi Düzen İçin Olanaklar” sempozyumu 6-7 Temmuz tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek.
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş sempozyum hakkında “Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin (TMMOB) 1970’li yıllardan itibaren salt mühendislik yanına değil, mühendislerin emekçi yanına vurgu yapan bir çizgide, çalışanların sorunlarının mühendislerin sorunlarından ayrılmayacağından hareketle faaliyetlerini sürdürdüğünü hepimiz biliyoruz. Bizim açımızdan Thorstein Veblen’in de biraz buna cevap veren bir yanı var,” dedi.
Sempozyumun açılış konuşmalarını EMO MİSEM Daimi Komisyon Başkanı Orhan Örücü, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Uluslararası Thorstein Veblen Derneği Başkanı Sidney Plotkin ve Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde Sosyoloji Profesörü olan mühendisler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Ahmet Öncü yapacak. TMMOB Yönetim Kurulu eski başkanlarından Kaya Güvenç ise “TMMOB Tarihi” başlıklı açılış bildirisini sunacak.
Thorstein Veblen Kimdir?
Norveç’ten ABD’ye göç eden bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Thorstein Veblen, 1857-1929 tarihleri arasında yaşadı. İktisatçı, sosyoloji düşünürü ve eğitimcisi olan Veblen, kurumsal iktisat ekonomik ekolünün kurucularından biri ve hazırladığı eserleri ile bu akımın ilk teorisyenlerinin başında geliyor.
Veblen, kapitalizmin krizinin tüm dünyayı sardığı bir dönemde İstanbul’da gerçekleştirilecek sempozyumla bugünün krizine ışık tutmaya çalışacak. Kapitalizmin eleştirisi içerisinde mühendislere biçtiği rol ile eleştirel kuramcılar arasında mühendis örgütleri açısından farklı bir yere sahip olan Veblen’in düşüncelerinin tartışılacağı sempozyum uluslararası katılımla gerçekleştirilecek. (EK/HK)
Program:
6 Temmuz Cuma
Oturum 1: Amerika’da Kapitalizm, İktisat ve Veblen
Moderatör: Ahmet Öncü
- “Veblen’in Kurumsalcı Rant Teorisi” – Michael Hudson (Missouri Üniversitesi Ekonomi Profesörü, BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Ekonomi Danışmanı, Wall Street Finansal Analisti)
- Michael Perelman (California Devlet Üniversitesi)
- “Thorstein Veblen ve İtaatsizlik Siyaseti” – Sidney Plotkin (Vassar College Siyaset Bilimi Profesörü)
Oturum 2: Kapitalizm: Veblen’den Bugüne Değişen Ne?
Moderatör: Prof. Dr. Aziz Konukman
- “Pakistan’ın ‘Yeni Büyüme Çerçevesi’: Yeni Aylak Sınıfı Teorisi” – Raza Naem
- “Thorstein Veblen, Ticari Girişim ve Finansal Kriz” – William Waller (Evrimci Ekonomi Derneği Başkanı)
- “Veblen Dağarcığıyla Küresel Mari Krize Bakış” – Dr. Sabri Öncü (Hindistan Merkez Bankası İleri Finansal Araştırma ve Öğrenim Merkezi Araştırma Başkanı)
- “İşçilik, Emek ve Sermaye” – Yrd. Doç. Faruk Eray Düzenli (Maryland St. Mary Üniversitesi Ekonomi Profesörü)
7 Temmuz Cumartesi
Oturum 1: Günümüz Kapitalizmine Veblen’le Bakmak
- Prof. Ross Mitchel
- Anita Oğurlu (Londra Üniversitesi, Birkbeck College)
- Dr. Çağla Diner (Kadir Has Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Görevlisi)
Oturum 2: Kapitalizmin Krizi, Toplumsal Tepkiler ve Veblen
Moderatör: Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu
- “Wall Street’i İşgal Et!” – Prof. Erol Balkan (Hamilton College Öğretim Görevlisi, Bilkent ve Sabancı Üniversitelerinde Misafir Öğretim Görevlisi)
- “Veblen’in ‘Devrimci bir Altüst Oluş Tehlikesi’ Görüşünün Günümüz Koşullarında Yorumlanması” – Prof. Dr. İzzettin Önder
- “Veblen’in Analizinde Endüstriyel ve Finansal Faaliyetler Arasındaki İkilem ve Kapitalizmin İstikrarsızlığı” – Dr. Gülenay Baş Dinar (Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisat Bölümü Araştırma Görevlisi)
- “Marx ve Veblen Starbucks’da Karşılaşırsa” – Yrd. Doç. Dr Bahar Araz Takay (Başkent Üniversitesi Uluslararası Ticaret Öğretim Üyesi) & Dr. Derya Güler Aydın (Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Oturum 3: Türkiye’de Sınıflar, Mühendisler ve Kapitalizm
Moderatör: Cengiz Göltaş (Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı)
- “Türkiye’de Anti-Kapitalist Mühendis Kimliğinin Oluşumu ve Evrimi: Veblenci Bir Yorum” – Prof. Ahmet Öncü
- “Türkiye’de Mühendislerin Sınıf Yapıları Üzerine Gözlemler” – Prof. A. Haşim Köse ve Faik Yücel Günaydın
- “Türkiye’de Sınıflar” – Yrd. Doç. Dr. Serdal Bahçe
Prof. Ahmet Öncü’nün “Quo Vadis? Günümüzde Mühendislerin Sorumlulukları ve Görevleri” başlıklı konuşması ile başlayacak olan Akılcı Bir İktisadi Düzen İçin Mühendisler Ne Yapabilir forumuyla birlikte sempozyum son bulacak.