ÖĞRETİM ÜYELERİ
Kontenjan Artışı Tıp Fakültelerinde Eğitimi Tıkıyor

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri Öğretim Üyeleri Girişimi tıp fakültesi kontenjan sorununun halkın sağlığını tehdit ettiğini söyleyerek acil çözüm talebini dile getirdi.
Girişim mevcut duruma ve uygulanan politikalara bakarak tıp fakültesinde öğrencilerin yeterli bilgi ve beceriye sahip yetkin birer hekim olarak yetiştirilemeyeceğini, bunun da halkın sağlığına tehdit oluşturacağını vurguladı.
“Tıp Fakültesi öğretim üyesi olarak, bu aşamada yatay geçişlerle kontenjanların artırılmamasını ve 2014 yılından başlayarak eğitim olanaklarımız ve yeniden yapılanma süreci göz önüne alınarak tıp öğrencisi kontenjanlarının nitelikli tıp eğitimi verilmesini mümkün kılacak oranda azaltılmasını talep ediyoruz.”
Bugün 563 İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi ve 203 İÜ Tıp Fakülteleri öğretim üyesi bu talepleri içeren bu talepleri içeren dilekçelerini rektörlüğe verdi.
Yüksek artış
Girişimin yaptığı açıklamada da hükümetin Türkiye'deki hekim sayısını 2020’ye kadar 200 bine çıkarma hedefinin sonucunda tıp fakültesi ve tıp öğrencisi sayısının hızla arttığı anlatıldı.
“Ülkemizde tıp fakültesi sayısının 2006 yılında 50 iken, 2013 yılında yüzde 72 artarak 82 tanesi faal olmak üzere 86’ya ulaşmış olduğunu görüyoruz.
“Tıp fakülteleri; eğitim altyapısı açısından ihtiyaçlar belirlenmeden, eğitim-öğretim programları ve araştırma faaliyetleri planlanmadan, öğrenci sayıları ve eğitim-hizmet dengesi üzerinden akademik kadrolar oluşturulmadan açılmaktadır.
“Tıp fakültesi öğrenci kontenjanları ise eğitim altyapısını zorlayacak şekilde artırılmaktadır. Ülkemizde tıp fakültesi öğrenci kontenjanı 2007 yılında 4980 iken, 2013 yılında yüzde 140 artırılarak 11 bin 936’ya çıkartılmıştır.
“Kontenjan artışı İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri için de önemli bir sorundur. Altyapı olanakları açısından bir iyileşme olmamasına, hatta yıkımı yapılan binalar nedeniyle gerileme olmasına karşın İstanbul Tıp Fakültesi’nde 2007 yılında 318 olan öğrenci kontenjanı, 2013 tarihinde yüzde 57 artarak 498’e yükseltilmiştir. Aynı tarihler arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki artış da yüzde 58 oranındadır.”
“Öğretim üyesi kaybı”
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri Öğretim Üyeleri Girişimi yasal düzenlemelerin ardından üniversitede öğretim üyeleri açısından kayıplar yaşandığını belirtti.
“Öğretim üyelerinin alacakları paranın yarısı üniversiteye kalacak şekilde, mesai dışında özel hastaneler ve vakıf hastanelerinde çalıştırılmasını içeren yasal değişikliklerin gerçekleşmesi durumunda” bu kayıpların artacağı kaygısı dile getirildi.
Açıklamada tıp fakültelerindeki sorunlara kontenjan artışının da eklenmesiyle tıp eğitiminin tıkanma noktasına geldiğine dikkat çekildi.
“Tıp eğitimi ağırlıklı olarak uygulamalı bir eğitimdir ve iyi bir hekim olarak yetişmenin ön koşulu yeterli sayıda hasta görmek ve muayene etmekten geçmektedir.
Ancak öğretim üyesi ve hasta başına 20-30 öğrenci ile yapılan uygulamalarda, 5-6 öğrenci dışında kalanlar eğitim olanağına sahip olamamaktadırlar.” (YY)