Kemal Burkay Türkiye’ye dönüyor

Türkiye'ye dönüş kararını yaklaşık bir yıl önce verdiğini ancak seçimlerin geçmesini beklediğini belirten Burkay, "Kimseye kırgın değilim, insanlarımızın barış ve demokrasi mücadelesine katkıya geliyorum. Ülkemiz çok zaman kaybetti" diye konuştu. "Ülkede olup özgürce siyaset yapmamızın etkisi başka olurdu. Sorunlar çözümsüz kaldı, ağırlaştı."
12 Eylül darbesinin ardından arandığı için Türkiye'ye dönemediğini anlatan Burkay, 1993 yılında da dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'in ülkeye serbestçe girebileceğini söylediğini, "o yıllarda ortam çok kötü" olduğu ve "çağrıyı gerçekçi bulmadığı" için dönmediğini söyledi.
1980 Nisan ayında Türkiye'den ayrılan Kemal Burkay o dönemde vatandaşlıktan çıkarıldı. Bu hakkı tekrar elde etmek 12 yıl kadar bekledi. Özal döneminde çıkarılan yasayla, 1992'de tekrar vatandaşlık kazandı.
Kemal Burkay kimdir
1937 yılında Tunceli'nin Mazgirt İlçesi'nin Kızılkale Köyü'nde doğdu. 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi üyesiydi. Seçimlerde bu partiden Bingöl adayı oldu. 1968 yılında TİP Genel Yönetim Kurulu'na, bir yıl sonra ise Merkez Yürütme Kurulu'na seçildi. 1969'da TİP'in Tunceli adayıydı. 12 Mart döneminde gittiği yurtdışından iki yıl sonra, 1974 Affı'nın ardından döndü.
Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi'ni (PSK) kurdu ve genel sekreterliğe seçildi. Arkadaşlarıyla birlikte 1975'te Özgürlük Yolu dergisini, 1977'de, 15 günlük Roja Welat gazetesini çıkardı.
PSK 1978'de Diyarbakır'da, 79'da Ağrı'da bağımsız adaylarla belediye başkanlıklarını kazandı. Diyarbakır'da Mehdi Zana seçildi.
1980'de İsveç'e iltica eden Burkay 2003'te genel sekreterliğini yaptığı partiden ayrıldı.
Burkay siyasetçi kimliğinin yanı sıra edebiyatçı kimliğiyle de tanınıyor. (YY)