Geri Gönderilen İhraç Gıdalarına Ne oluyor?
Gıda Mühendisleri Odası, ihraç edildikten sonra geri gönderilen gıda ürünlerinin yaratabileceği risklere dikkat çekti. Oda, yetersiz denetimle yurtiçinde tüketime sunulmasının önünü açan Gıda Kanunundaki esnek ifadelerin değişmesini istiyor.
Bir basın açıklamasıyla konuyu gündeme getiren Gıda Mühendisleri Odası (GMO), 5179 sayılı Gıda Kanunu'ndaki dış ticaret maddesinin, halk sağlığını ve gıda güvenliğini hiçe saydığını söylüyor. Zira, ithal edilirken Türk Gıda Kodeksi'ne uygunluğu aranan ürünler, reddedildiğinde ya da geri gönderildiğinde, aynı uygunluk aranmadan yurtiçi tüketime girebiliyor.
"Bu madde ile, dünya pazarında satılamayan ve bu uzun yolculuk sırasında özelliklerini kaybetmiş bir ürünün,Odaya göre, bu durum, uzun vadede birçok sorun da doğurabiliyor: Farklı mallarla karıştırma, yer değiştirme, bozulma, karantina.
* yeniden ülkemize gelebilmesi,
* sınırlarımız dışına çıkarıldıktan sonra, aynı şartları taşımayan başka bir ürün ile yer değiştirilebilmesi,
* ürün içeriye alındıktan sonra Tarım Bakanlığı'na baş vurmadan piyasaya sürülebilmesi mümkün hale getirilmekte ve bir çok yolsuzluğun kapısı aralanmaktadır."
GMO, mevcut maddenin acilen değiştirilmesini, bu maddenin kanuna kim tarafından ve hangi aşamada eklendiğinin de açıklanmasını istedi.
Söz konusu maddedeki hüküm şöyle:
"İhraç edilen ürünün geri gelmesi halinde, halk sağlığını tehlikeye düşürmemek şartı ile ayniyat tespiti yapılarak yurda girişine izin verilir.Bu ürünlerin yurt içinde satışına ancak Türk Gıda Kodeksine uygun hale getirilmesi koşulu ile izin verilir."GMO bu ifadenin esnek olduğunu, öncelikle gıda güvenliğini tehlikeye attığını ve haksız rekabeti beraberinde getirdiğini söylüyor.
İsveç, bu hafta, Antalya'dan ithal ettiği patlıcanlarda kimyasal madde kalıntısı belirlenmesi üzerine ihracatçı firmanın 3 Mart'tan önce gönderdiği malların satışını yasaklamıştı. (TK)
Hak odaklı, çok sesli, bağımsız gazeteciliği güçlendirmek için bianet desteğinizi bekliyor.