Yarı finalde Fransa-Belçika; İngiltere-Hırvatistan karşılaştı.
Fransa, Belçika'yı 1-0'lık skorla geçerken, Hırvatistan İngiltere'yi uzatma dakikalarında 2-1'lik skorla geçti.
Hırvatistan
Fransa
Çeyrek final maçları
Çeyrek final maçları 6 ve 7 Temmuz günlerinde oynandı.
İsveç'i Harry Maguire ve Dele Alli'nin her iki yarıda attığı golle 2-0 mağlup eden İngiltere, yarı finale çıktı.
Ev sahibi Rusya ile Hırvatistan'ın karşı karşıya geldiği çeyrek final mücadelesinin normal süresi Denis Cheryshev ve Andrej Kramaric'in golleriyle 1-1 sona erdi. Domagoj Vida'nın 101. dakikada attığı golle öne geçen Hırvatistan, 115. dakikada Mario Fernandes'e engel olamadı. Yarı finale çıkan takım penaltı atışlarıyla belli oldu. Hırvatistan penaltılarda rakibine 4-3 üstünlük sağladı.
İlk çeyrek final maçı 6 Temmuz Cuma günü oynandı Fransa, Uruguay'ı 0-2 mağlup ederek yarı finale yükselen ilk takım oldu.
İkinci çeyrek final karşılaşması aynı gün Brezilya ile Belçika arasında oynandı. Belçika, Brezilya'yı 2-1'le geçti.
İkinci tur maçları
İkinci tur maçları 4 Temmuz 2918 günü oynanan İsveç–İsviçre ve Kolombiya–İngiltere maçlarıyla sona erdi.
İsveç – İsviçre maçı 1-0 İsveç'in galibiyetiyle sona ererken Kolombiya - İngiltere maçını da İngiltere penaltılarla 5-4 kazandı.
Böylece 21. Dünya Kupası'nda Uruguay, Rusya, Fransa, Hırvatistan, Brezilya, Belçika, İsveç ve İngiltere çeyrek finale çıkan takımlar oldu.
Kupanın en büyük favorileri arasında gösterilen ve son dünya kupası finalinde Brezilya'yı 7-1 yenen Almanya gruplardan çıkamazken, diğer favorilerden İspanya Rusya'ya, Arjantin Fransa'ya, Portekiz Uruguay'a ikinci turda elendi.
Son 16’da ne oldu?
Uruguay
Grup maçlarının ardından A Grubunu 1. sırada bitiren Uruguay, B Grubu 2.’si Portekiz’i 2-1 yendi.
Rusya
A Grubunun 2.’si Rusya B Grubunun 1’si İspanya’yı penaltılarda 4-3 yenerek çeyrek finale yükseldi.
Fransa
C Grubu 1.’si Fransa, D Grubu 2.’si Arjantin’i karşılıklı gollerin atıldığı maçta 4-3’le geçti.
Hırvatistan
D Grubu birincisi Hırvatistan, C Grubu ikincisi Danimarka’yı 1-1 biten maçın ardından penaltılarda 3-2 yendi.
Brezilya
E Grubunu lider tamamlayan Brezilya, F Grubu 2.’si Meksika’ya 2-0 üstünlük sağladı.
Belçika
G Grubu birincisi Belçika, H Grubu 2.’si Japonya’yı 3-2 mağlup etti.
İsveç
Bu akşam oynanan ikinci tur son maçlarında ise İsveç İsviçre ‘yi 1-0'lık skorla geçti.
İngiltere
İngiltere, normal süresi ve uzatmalar 1-1 biten maçta Kolombiya'yı penaltılarla 4-3 mağlup etti.
Dünya Kupası 32 takımla başlamıştı.
A Grubu: Uruguay, Mısır, Suudi Arabistan, Rusya B Grubu: Portekiz, İspanya, İran, Fas C Grubu: Fransa, Peru, Danimarka, Avustralya D Grubu: Arjantin, Hırvatistan, İzlanda, Nijerya E Grubu: Brezilya, İsviçre, Kosta Rika, Sırbistan F Grubu: Almanya, Meksika, İsveç, Güney Kore G Grubu: Belçika, İngiltere, Tunus, Panama H Grubu: Polonya, Kolombiya, Senegal, Japonya
A Grubu Rusya-Suudi Arabistan: 5-0 Mısır-Uruguay: 1-0
Rusya-Mısır: 3-1 Uruguay-Suudi Arabistan: 1-0
Uruguay-Rusya: 3-0 Suudi Arabistan-Mısır: 2-1
B Grubu Portekiz-İspanya: 3-3 Fas-İran: 0-1
Portekiz-Fas: 1-0 İran-İspanya: 0-1
İran-Portekiz: 1-1 İspanya-Fas: 2-2
C Grubu Fransa-Avustralya: 2-1 Peru-Danimarka: 0-1
Fransa-Peru: 1-0 Danimarka-Avustralya: 1-1
Danimarka-Fransa: 0-0 Avustralya-Peru: 0-2
D Grubu Arjantin-İzlanda: 1-1 Hırvatistan-Nijerya: 2-0
Arjantin-Hırvatistan: 0-3 Nijerya-İzlanda: 2-0
Nijerya-Arjantin: 1-2 İzlanda-Hırvatistan: 1-2
E Grubu Brezilya-İsviçre: 1-1 Kosta Rika- Sırbistan: 0-1
Brezilya-Kosta Rika: 2-0 Sırbistan-İsviçre: 1-2
Sırbistan-Brezilya: 0-2 İsviçre-Kosta Rika: 2-2
F Grubu Almanya-Meksika: 0-1 İsveç-Güney Kore: 1-0
Almanya-İsveç: 2-1 Güney Kore-Meksika: 1-2
Güney Kore-Almanya: 2-0 Meksika-İsveç: 0-3
G Grubu Belçika-Panama: 3-0 Tunus-İngiltere: 1-2
Belçika-Tunus: 5-2 İngiltere-Panama: 6-1
İngiltere-Belçika: 0-1 Panama-Tunus: 1-2
H Grubu Polonya-Senegal: 1-2 Kolombiya-Japonya: 0-1
Polonya-Kolombiya: 0-3 Japonya-Senegal: 2-2
Japonya-Polonya: 0-1 Senegal-Kolombiya: 0-1
Dünya Kupası notları
Dünya Kupası organizasyonu ilk olarak 1930'da düzenlendi ve kupayı Uruguay kazandı.
Dünya Kupası organizasyonu İkinci Dünya Savaşı nedeniyle 1938-1950 yılları arası yapılamazken, onun dışında her dört yılda bir düzenlendi.
Bugüne kadar 20 kere düzenlenen organizasyonda Brezilya beş, İtalya ve Almanya dörder, Uruguay ile Arjantin ikişer, İngiltere, Fransa ve İspanya ise birer kez kupanın sahibi oldu.
Düzenlenen tüm Dünya Kupası organizasyonlarına katılan tek takım Brezilya oldu. Almanya ise sadece 1930 ve 1950’de katılamadı.
Dünya Kupası’na en çok katılan diğer ülkeler şöyle: İtalya (17), Arjantin (16), İngiltere, Fransa, İspanya (14), Belçika, Uruguay (12) ve Hollanda (10).
İzlanda ve Panama ilk kez bu yıl Dünya Kupası'na katıldı.
Almanya’dan Miroslav Klose, katıldığı dört Dünya Kupası’nda attığı 16 golle en golcü isim. Onu katıldığı dört kupada attığı 15 golle Brezilyalı Ronaldo ve iki kupada 14 gol atan Almanyalı Gerd Müller izliyor.
Türkiye 3 kez katılmaya hak kazandı, 2 kez katıldı
goal.com’da yer alan habere göre, Türkiye Milli Takımı tarihinde üç kez, 1950, 1954 ve 2002 yıllarında Dünya Kupası'na katılma şansı elde etti.
Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle 1950 yılında Brezilya'da düzenlenen turnuvaya katılamadı.
İlk kez 1954 Dünya Kupası'na katılan Türkiye, gruptaki ilk maçında Batı Almanya'ya 4-1 yenildi. Türkiye adına ilk golü Suat Mamat attı.
İkinci maçta Türkiye Güney Kore'yi 7-0 yendi. Bu maçta Türkiye adına Lefter’in attığı gol, Dünya Kupası tarihinde atılan 400. gol oldu.
Milli Takım play off turunda Batı Almanya'ya 7-2 yenilerek elendi.
Daha sonra 2002’de Dünya Kupası’na katılan Milli Takım, Dünya üçüncüsü oldu.
Güney Kore ve Japonya'nın ortaklaşa düzenlediği 2002 Dünya Kupası'nda C Grubu'nda mücadele eden Türkiye, grubunu Brezilya'nın ardından ikinci sırada tamamladı.
Son 16 Turu'nda Japonya'yı saf dışı bırakan Türkiye, çeyrek finalde de Senegal'i eledi.
Yarı finalde Brezilya ile karşılaşan Türkiye, 1-0 mağlup oldu. Üçüncülük maçında Güney Kore ile karşılaşan Milli Takım, 3-2 mağlup ederek bronz madalya kazandı. (EKN)
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder için düzenlenen anma töreni çıkışında yapılan saldırı, mevcut infaz rejimine ilişkin eleştirileri yeniden gündeme getirdi. Saldırganın suç geçmişi ve buna rağmen şartlı tahliye ile serbest bırakılması tartışmalara neden oldu.
Yüzde 45 yine suç işliyor
Adalet Bakanlığı verileri üzerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’de cezaevinden çıkanların yüzde 45’i yeniden suç işliyor. Dünya ortalaması da yine yüzde 40-45 civarında.
Güncel rakamlara göre Türkiye'de cezaevinde 400 binden fazla tutuklu ve hükümlü bulunuyor. 600 bin hükümlü ise denetimli serbestlik kapsamında kalan cezasını dışarda infaz ediyor. Böylece Türkiye’de şu anda bir milyondan fazla kişi infaz sistemi içinde bulunuyor.
Türkiye gazetesinin Adalet Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, bakanlık yeni bir infaz düzenlemesi üzerinde çalışırken, denetimli serbestlik yükümlülüklerine yönelik yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Hukukçular ise sorunun nedenini "yetersiz psikolojik desteğe" bağlıyor.
7-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan Temel Gazetecilik Atölyesi, gazeteci Nevin Sungur ve Hilmi Hacaloğlu’nun katılımıyla bugün başladı. Atölye BİA’da gerçekleştirilen eğitime, farklı şehir ve üniversitelerden 13 kişi katıldı.
Atölyenin ilk oturumunda katılımcılar gruplara ayrılarak hak odaklı haber taraması yaptı.
Gazeteciliğin saygınlığını savunmak
Haber taramasının ardından atölye gerçekleştirilen ‘Gazeteciliğe Giriş’ oturumuyla devam etti. Oturumda gazeteci Nevin Sungur’un katılımcılara aktarımda bulundu. Sungur, baskılara karşı gazetecilik yapmanın mesleğin saygınlığını savunmak olduğunu belirtti.
‘Editör ne ister muhabir ne yapar?’
Sungur’un ardından gazeteci Hilmi Hacaloğlu ‘Editör ne ister muhabir ne yapar?’ sorusunu yanıtladı. Kendi deneyimlerinden aktarımlar yapan Hacaloğlu, katılımcılarla birlikte Türkiye’deki medya ortamını inceledi.
Atölyede haber nedir ve nasıl yazılır, editoryal süreçler nelerdir, hak odaklı habercilik, toplumsal cinsiyet odaklı habercilik, barış gazeteciliği konularının yanı sıra farklı mecralar için haber kurgulamak ve haber fotoğrafçılığı üzerine bilgilendirici ve uygulamalı dersler yapılacak.
Katılımcıların, bianet Genel Yayın Yönetmeni Murat İnceoğlu ve gazeteci Esra Açıkgöz ile hazırlayacakları haberler, atölye sonunda bianet’te yayımlanacak.
Temel Gazetecilik Atölyesi programı şöyle;
7 Mayıs Çarşamba: Gazeteciliğe giriş/Nevin Sungur, Editör ne ister muhabir ne yapar?/Hilmi Hacaloğlu
8 Mayıs Perşembe: Hak odaklı habercilik nedir? Nasıl yapılır?/Sevda Alankuş , Video Haberciliği/Hamdi İstanbullu, Haber fotoğrafçılığı/Hüseyin Özdemir, Gazeteciler için dijital araçlar/Orhan Şener
9 Mayıs Cuma: Röportaj ve söyleşi: Sormak, dinlemek, anlamak/Diyar Saraçoğlu, Gündem Toplantısı: Haber konularının netleştirilmesi/Esra Açıkgöz, Murat İnceoğlu, Haber Atölyesi: Kaynak taraması ve haber yazımında izlenecek yöntemin belirlenmesi/Esra Açıkgöz, Murat İnceoğlu
10 Mayıs Cumartesi: Gündem Toplantısı: Haber konularının netleştirilmesi/Esra Açıkgöz, Murat İnceoğlu, Haber Atölyesi: Kaynak taraması ve haber yazımında izlenecek yöntemin belirlenmesi/Esra Açıkgöz, Murat İnceoğlu
Atölye BİA'nın etkinliklerinden haberdar olmak için Instagram ve X hesaplarını takip edebilirsiniz.