Doktorlar Torba Yasaya Karşı Bakanlık Önündeydi

TBMM’de görüşülmekte olan sağlık torba yasasına ilişkin meslek örgütleri Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak yasanın geri çekilmesini istedi.
Çağrıcı meslek örgütleri adına ortak basın açıklamasını okuyan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Şener, Türkiye’de doktorların her hastaya 5 dakika ayırarak günde 150 hasta bakmak zorunda bırakıldıklarını, bunu yapmak istemeyenin sürgün ve işten atılma tehditlerine maruz kaldığını ifade etti.
"Parayla hasta bakmaya devam"
Yeni torba yasa ile tüm dünyada bir ihtisas alanı olarak kabul edilen işyeri hekimliği için sertifika alma şartının kaldırıldığına dikkat çeken Şener, hiçbir yerde eğitimi olmayan “hacamat” ve “sülük tedavisinin” ise sertifikaya bağlandığını söyledi.
Bugüne kadar tam gün adı altında yapılan düzenlemeler ile hocaların küstürülerek üniversitelerin içlerinin boşaltıldığını söyleyen Şener, torba yasayla hocalara sadece muayenehane açma yasağı getirildiği ancak özel ya da kamu hastanesinde parayla hasta bakmasının yolunun açıldığını söyledi.
"Biri bayılsa bakamam"
Şener, Gezi Parkı olaylarının ardından torba yasayla yapılmak istenen düzenleme uyarınca hekimlerin “ruhsatsız sağlık hizmeti” sunmaları durumunda hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi ve ekledi: “Şimdi aramızda biri düşüp bayılsa, biz hekim olarak gidip bakamayacağız çünkü ruhsat gerekiyor. Benim diplomam ruhsatımdır."
Torba yasada hemşireler ve sağlık meslek liselerine ilişkin yapılması planlanan düzenlemelere de değinen Şener, sağlık Meslek Liselerinin Sağlık Liselerine dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
Şener, günde 30 sağlık çalışanının şiddete uğradığını hatırlatarak torba yasada yer almayan kendilerinin sundukları kanun teklifinin hayata geçirilmesini talep etti.
Açıklamayı imzalayanlar: Ankara Tabip Odası, TTB (Türk Tabipleri Birliği), TDB (Türk Dişhekimleri Birliği), SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası), THD (Türk Hemşireler Derneği), Dev Sağlık İş (DİSK, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası)