Avrupalılar Güney Asya İçin Yardım Topluyor
Halen kesinleşmiş olmaktan çok uzak olan rakamlara göre, Endonezya'da 79 bin 900, Sri Lanka'da 25 bin, Hindistan'da 11 bin 300, Tayland'da 2 bin 400 kişi hayatını kaybetti.
Tüm dünyada harekete geçen hükümet ve insani yardım kuruluşlarının etkili çabalarına rağmen, ölülerin yanı sıra binlerce yaralı ile birlikte milyonlarca kişinin evsiz kalmasına yol açan felaketten sonra kısa sürede bulaşıcı hastalıkların etkisini göstermesinden korkuluyor.
Yardımın büyüklüğüne rağmen depremin ve tsunaminin vurduğu geniş bölgede aç olan halka yardım götürmede, yerel çatışmalar veya altyapıların büyük oranda zarar görmüş olması nedeniyle zorluk çekiliyor.
Hastalıkların önüne geçmek için ölen batılı kişilere ait cesetleri zaman kaybetmeden gömmek isteyen Tayland hükümeti ile yakınlarını teşhis etmek isteyen batılılar arasında gerginlik yaşanıyor.
Fransa'nın bölgeye toplam 40 milyon Euro yardım yapacağını açıklamasının ardından İsveç de 55 milyon Euro destekte bulunacağını duyurdu. Birleşmiş Milletler'den (BM) bir yetkilinin Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) "cimrilik" ile suçlamasının ardından ABD Başkanı Bush, Japonya, Hindistan, Avustralya'nın da dahil olduğu bir "yardım koalisyonu"nun kurulmasını önerdi.
Bush hükümetini eleştiren The New York Times gazetesi, Bush'un bağışlayacağını açıkladığı 15 milyon doların onu seçim zaferi kutlamalarına ayrılan paranın yarısı olduğunu yazdı. Bunun ardından ABD, yardımını 26 milyon Euro'ya çıkardı.
İngiltere, 70.5 milyon Euro yardım yapacağını bildirirken daha fakir olan ülkelerden Kambodça ve Romanya 30 biner Euro destek yapacaklarını açıkladılar.
Dünya Bankası, 250 milyon dolar ayırdığını açıklarken BM Genel Sekreteri Kofi Annan, "Söz verilen veya aktarılan yardımların toplamı 500 milyon Euro" şeklinde açıklama yaptı.
(*) Liberation.fr gazetesinde çıkan haberi Erol Önderoğlu özetleyerek Türkçeleştirdi.